West-Australië is verder verwijderd van Tasmanië dan Finland van Marokko. Vraag een West-Australiër waar hij vandaan komt en de kans is groot dat hij niet zegt: “Ik kom uit Australië”, maar “Ik kom uit West-Australië”. De mensen hier voelen zich niet erg verwant met de oosterburen, wat ook niet zo vreemd is; ze zijn van hen gescheiden door duizenden kilometers woestijngebied.
Vanuit Nederland ben je ook heel wat sneller in de stad Perth in West- dan in Sydney of Melbourne in Oost-Australië. En dat is de reden dat een reis naar het westen wat voordeliger is. Ook is het tijdverschil met Nederland slechts 7 uur, in het oosten is dat 10 uur. Deze fantastische tocht gaat door een veel ongerepter en ruiger Australië dan het oosten! Het westen biedt een grote variatie aan kustgebieden, woestijnen, steppes, duinlandschappen en geologische natuurwonderen zoals de Pinaccles, Wave Rock, Shark Bay en Pink Lake. Een boeiende dierenwereld – en dan hebben we het niet alleen over kangoeroes en dromedarissen – maar ook over de zeekoeien, haaien en andere zeedieren in o.a. Shark Bay.
We gaan onder meer naar de Nullarborvlakte, waar de lucht zo blauw is dat het pijn doet aan je ogen. Het schitterende zuidwesten waar het kan gieten van de regen, waar het bijna altijd waait en waar je in Freemantle het wrak van de Batavia – die daar in 1622 verging-, kunt bezoeken. Dit beroemde Hollandse schip is hier in vrij goede staat in 1970 uit de zee gelicht en ligt nu in een prachtig museum, waar je meer leert over Nederland dan over Australië. We rijden door schijnbaar eindeloze vlaktes, wandelen door tropisch bos, varen over rivieren vol krokodillen, zwemmen in azuurblauwe zeeën, klimmen over rode gebergten, etc. En als we dan eens op een terras zitten aan de Swanriver (die zo heet omdat de rivier vol zwarte zwanen zat toen de eerste Europeanen deze rivier opvoeren) in de prachtige stad Perth, is dat niet om uit te rusten, maar om ons volgende avontuur te bespreken.
De variatie die je gaat zien en meemaken in het zuidwesten, midden en noordwesten van dit onmetelijke land is bijzonder de moeite waard! We ontmoeten cowboys op boerderijen zo groot als een Nederlandse provincie, caféhouders die tevens het postkantoor, het lokale ziekenhuis, de kinderopvang en het dorpshotel runnen en mensen die ver van de ‘beschaafde wereld’ wonen.
Heb je een hekel aan warmte, dan kun je misschien toch beter een andere keer naar ‘Oost’ gaan. We bezoeken namelijk ook de heetste stad van Australië, te weten Marble Bar. Deze stad ligt in de warmste streek: de Pilbarra, waar we kennis zullen maken met de geharde inwoners van deze regio. Zowel de blanken als de Aboriginals die hier wonen zijn mensen die niet voor de poes zijn. Deze reis is niet direct geschikt voor watjes, wel voor natuurliefhebbers en avonturiers die ervan houden om op een back-to-basic-manier rond te reizen. Een prettige bijkomstigheid bij dit alles is, dat de reis geleid wordt door iemand die al een stuk of 30 reizen in dit land gemaakt heeft.
De reissom is inclusief autohuur (excl. brandstof en afkoop ER).
De bijkomende kosten zijn o.a. bedoeld voor maaltijden, overige vervoerskosten (m.n. brandstof en afkoop E.R.) en evt. campingovernachtingen.
Voor Australië is een visum nodig, dat van tevoren moet worden aangevraagd.
We vliegen waarschijnlijk retour op Perth.