menu

Reisaanbod 2018

± 19 dagen Suriname en Guyana met vierdaagse jungletocht

Reiscode:18-SG-119

Vertrek:9 juli 2018

Reissom:€1795

Aanbetaling:€1795

Restant:€0

Bijkomende kosten:€850

 
kaart
Reisleider(s)

In de jungle van Guyana valt avontuur te beleven!

Foto's

Nederland heeft een historische band met Suriname. Daarnaast maakt het gegeven dat je zo ver van huis gewoon Nederlands kunt praten het alleen al interessant om hier rond te reizen. Tel daarbij op de zomerse temperaturen, het tropische regenwoud, de exotische keuken en nog veel meer... Een ideale reisbestemming!

 

Suriname was tot 1975 een Nederlandse kolonie en ook in Guyana hebben we nog een poosje de baas gespeeld. Het zijn prachtige, op en top tropische landen met een groot areaal aan ongerepte natuur. Verder gaan we in Guyana o.a. naar het Pakaraimagebergte en brengen we een bezoek aan de hoofdstad Georgetown, waar we zullen ontdekken dat deze stad een zeer rijke historie heeft. We bezoeken ook wat dorpen in de omgeving, waar de dijken, sluisjes en sloten verraden dat onze voorouders hier ooit woonden en werkten. In Suriname werken we nog steeds, hier leeft Nederland in de tropen nog voort. Paramaribo is werkelijk fantastisch. De vele houten woningen met veranda’s en balkons ademen de sfeer van ons koloniale verleden.


Diep in het binnenland in de Amazone ligt Brownsberg Nationaal Park met het Brokopondostuwmeer. We hebben geen woorden voor de prachtige uitzichten over het oerwoud en dat meer. We gaan ook naar primitieve indianendorpen, gelegen op de oevers van de junglerivieren, bezoeken de plantages van de Commewijne en gaan in het gezellige dorp Domburg (ja, echt!) naar het tropische strand. We verplaatsen ons per bus, 4x4, motorboot en te voet.

 

Op de kuststrook van Suriname en Guyana na, waar de meeste mensen wonen, is het land bedekt met het grootste tropische regenwoud ter wereld: de Amazone. In het dunbevolkte binnenland is nauwelijks infrastructuur aanwezig. Is het vanwege de ondoordringbaarheid van het oerwoud, vanwege de beperkte financiële middelen, of vanwege het langdurige grensconflict dat er niet eens een grensovergang tussen Guyana en buurland Venezuela is?

Op die grens ligt een van de best bewaarde stukken tropisch regenwoud: er leven jaguars, rivierotters, miereneters, capibara's (de grote broer van de cavia) en kaaimannen. De biodiversiteit is zo groot dat biologen vermoeden dat nog niet eens een kwart van de dieren die in het Amazoneregenwoud voorkomen bekend is!

 

Een absoluut hoogtepunt deze reis is de meerdaagse jungletocht naar de Kaieteur waterval. Hier stort de Potarorivier zich met donderend geweld de diepte in. Niet voor niets is dit een van de meest spectaculaire watervallen ter wereld. Er loopt geen echte weg naar toe. Gewapend met onze machetes banen we ons een weg door de jungle. In het groen ritselt het geheimzinnig, hoog in de lucht vliegen papegaaien krijsend over. Na een lange dag (of waarom ook niet halverwege) nemen we een duik in de rivier. We overleven op havermout of meegebracht expeditievoedsel. Als eventueel bijgerecht is er zelfgevangen piranha. 's Nachts luisteren we vanuit onze hangmat naar de geluiden van het tropisch regenwoud. De laatste dag, als je de waterval al hoort donderen, wacht ons nog een zware klim voordat je de waterval te zien krijgt. Het blijkt de moeite waard, want het uitzicht is weergaloos. We gaan op zoek naar unieke diersoorten die hier voorkomen, zoals de gouden kikker en de rotshaan - de ‘cock-of-the-rock'. Rond zonsondergang, als we de waterval voor onszelf hebben, zien we hoe honderden zwaluwen zich tegelijk naar beneden storten om achter de waterval hun nesten op te zoeken! De volgende dag vliegen we met een klein vliegtuigje terug naar Georgetown, Guyana's hoofdstad.

 

De bijkomende kosten zijn bedoeld voor maaltijden, vervoer, de jungletocht en overnachtingen.

Dit is een avontuurlijke reis die je niet dagelijks tegenkomt. We hebben geprobeerd een reële inschatting te geven van de kosten tijdens de reis. De dollarkoers is momenteel ongunstig voor ons Europeanen. Daarbij komt dat de lokale valuta in deze landen instabiel is. De bijkomende kosten tijdens de reis kunnen daardoor hoger / lager uitvallen dan begroot.

 

Voor Suriname is een visum (link) nodig.

 

 


Terug naar het reisoverzicht