menu

23 dec volgt
het zomeraanbod

± 20-daagse reis naar het oude Cuba

Reiscode:17-CBA-297

Vertrek:13 november 2017

Reissom:€1649

Aanbetaling:€1649

Restant:€0

Bijkomende kosten:€550

 
kaart
Reisleider(s)

Foto's

Nog (2) plaatsen. Als je Cuba op je reiswensenlijst hebt staan, doe je er zeker verstandig aan op korte termijn gaan! De sfeer van Cuba is niet in woorden te vangen. Iedereen weet dat er nergens ter wereld zoveel olds mobiles rondrijden, dat je hier voor een goede sigaar aan het juiste adres bent en dat de familie Castro van geen wijken weet. Maar sinds kort is een eigen auto voor de doorsnee Cubaan geen ongrijpbare droom meer. De eerste scheepsladingen met gloednieuwe, moderne auto's zijn aangekomen en daarmee zal het beeld van Cuba voorgoed veranderen.


Hoe dan ook, dit eiland is meer dan de auto's die er rondrijden. Zo is daar La Habana (de hoofdstad Havana), onder het wakend oog van drie forten, met haar sfeervolle pleinen, muziek en vergane glorie. Niet alleen rijden hier Amerikaanse sleeën rond, ook paardenkarren en geïmporteerde stadsbussen uit bijvoorbeeld Nederland kleuren het straatbeeld. Op het platteland zijn het tabaksplantages, rode aarde en kenmerkende metershoge palmen die aan ons oog voorbijtrekken.

 

Tijdens een van onze korte of langere wandeltochten ontdekken we de natuur van dichtbij. Felgekleurde landslakken, tropische bloemen, vlinders, vogels en allerlei reptielen. Een aantal soorten komt nergens anders ter wereld voor. Trekvogels beschouwen Cuba als een aangenaam tussenstation. Waarom volg je hun voorbeeld niet en rust je hier ook een poosje uit?! De sfeer is in ieder geval ontspannen genoeg, de opgewekte bevolking lijkt niet te weten wat stress is.

 

We proberen de nodige contacten te leggen, onder andere doordat we regelmatig in paladars (huiskamerrestaurantjes) willen eten. Zo verdienen veel Cubanen een extraatje. We zitten in plastic tuinstoelen op de veranda van een krakkemikkig, maar vrolijk geverfd huisje. Op het menu staat kip met rijst en bonen. De familieleden van de kip op je bord scharrelen even verderop vrij rond, op de achtergrond schettert een radio en de keus aan drankjes is beperkt. Maar we zijn blij dat we niet in een van de resorts aan de kust hoeven te eten!

 

Die kust is overigens zeer de moeite waard, van steil en rotsachtig tot lieflijke zandstranden. Altijd met de schitterende blauwe zee op de achtergrond. Onder het wateroppervlak bevinden zich veel koraalriffen. Zet een snorkel op, loop de branding in, steek je hoofd onder water en zie de kleur- en soortrijke wereld, waar je boven water geen vermoeden van hebt, voor je open gaan!

 

Wij westerlingen zijn vrijheid gewend en dat gunnen we de vrolijke Cubanen op hun zonnige eiland natuurlijk ook. Tegenstrijdig genoeg zijn we tegelijkertijd bang dat Cuba dan geen Cuba meer zal zijn. Nu is het in elk geval nog het grootste openluchtmuseum ter wereld, maar als je over een paar jaar gaat zou het goed kunnen dat het land grotendeels opgenomen is in de vaart der volkeren. Dan zal er in rap tempo erg veel verdwijnen van wat Cuba nu nog zo'n ontzettend leuk land maakt.

 

We vliegen retour op Havana.

 

Voor Cuba is een visum nodig, dat we waarschijnlijk voor vertrek gaan aanvragen.

De bijkomende kosten zijn o.a. bedoeld voor maaltijden, vervoer (huurauto's) en overnachtingen.

 

Terug naar het reisoverzicht